Pamukkale - Tyrkia

Dryppstein pamukkale

 

Mer om Tyrkia

Fjellet Pamukkale

Pamukkale er kanskje mest kjent for sine spa, varme kilder og vakre basseng av dryppstein. Her har velvære og kroppspleie stått i sentrum siden hellensk tid. Derfor tilbyr også Pamukkale ruiner fra oldtidsbyen Hierapolis.

Geologien i Pamukkale har dannet et hvitt fjell med bassenger fylt med varmt vann. Ordet Pamukkale betyr da også "Bommuls-slott". Fra bergartene skilles det ut mineraler som legges igjen som vakre avleiringer langs det hvite fjellet. Som runde og flate terrasser ligger kulpene i en rekke nedover fjellsidene. Se kart over Pamukkale / Hireapolis. Steinen som dannes (Travertin) er en myk variant av kalkstein og denne var ettertraktet som byggemateriale i romertiden. 

De vakre kulpene og ruinene var i ferd med å bli ødelagt da Pamukkale kom inn på Verdensarv-listen i 1988. Hotellbygging og aktiviteter hadde da ødelagt mye av restene etter Hierapolis og deler av det hvite fjellet. I da må du ta av deg skoene når du vandrer i den hvite fjellheimen, og hoteller er revet for å avdekke de historiske ruinene. Hotell-bebyggelsen er flyttet søorver til Pamukkale by og nordover til  Karahayit der mange spa-hotell ligger.

Pamukkale i Tyrkia

I Pamukkale bør man også besøke museet som (treffende nok) har blitt reist over et tidligere romersk bad. Den geologiske aktiviteten i området gav også opphav til Plutoniumet - der guden Pluto skapte et giftig oppkomme (karbondioksyd) som prestene overbeviste befolkningen om at de var immune mot. 

Romersk teater

Turer til Pamukkale arrangeres fra Izmir, Bodrum, Kusadasi, Antalya m.m..

Basseng i Pamukkale

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng: Svetlana Bykova, /getye1, /Cumhur Kahveci