Kusadasi

Borg i Kusadasi

 

Mer om Tyrkia

Kusadasi med borg

Kusadasi ligger vakkert til helt innerst i Egeerhavet på Tyrkias nordvestlige kyst. Her har man utsikt til det greske øyriket med Samos som nærmeste øy.

Kusadasi ligger knappe 10 mil sør for Izmir, og det er gjennom flyplassen ved Izmir mange av turistene ankommer når Kusadasi er reisemålet. Det går buss fra Izmir til Kusadasi hver halvtime, men da er det enklest å ta taxi fra flyplassen og ned til Izmir. Mange turister ankommer også sjøveien ettersom Kusadasi er en av de største havnebyene i Tyrkia, og også et stoppested for cruise-turisme.

Kusadasi sentrum

Historien til Kusadasi strekker seg tilbake til flere tusen år før Kristus. Byen ble inntatt av romere i det tredje århundre f.Kr., og ble snart en romersk provins-hovedstad. Ifølge romersk-katolsk tradisjon bodde evangelisten Johannes og Maria (Jesu mor) en periode i byen (og/eller i Efesos). Etter romertiden fulgte flere ulike styrer, og under byens ottomanske periode ble bymurene og andre større byggverk oppført. Noe av dette (som stammer fra 1400-tallet) er i dag populære turistattraksjoner. Fortet på øya Guvercin Adasi (bilde helt øverste) ble bygget - slik det fremstår i dag) - i den venetianske periode. Øya er nå gjort landfast, og er like mye et landemerke som en attraksjon. Det er også ei strand på øya. Se kart over Kusadasi. Ferieboliger kan leies bl.a. via Sembo.

Kusadasi strand

I selve sentrum er det ei offentlig badestrand mellom fiskerikaien og marinaen. Videre sørover er det flere strender tilknyttet Kusadasi-området Selv om varme dager på strenden gjerne står i fokus, finnes det flere kulturelle fornminner og opplevelser i byen og i kort avstand fra byen. Den største opplevelsen er utgravingen av oltidsbyen Efesus (Ephesus) som er en av Tyrkias største turistattraksjoner. Efesos ligger bare ei drøy mil mot nordøst, og det arrangeres også turer til Pamukkale og oldtidsbyen Hierapolis

Seilbåt i Kusadasi

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Emre Nacigil  /Özcan Celik