Istanbul

 

Mer om Tyrkia

Istanbul er Tyrkias største by med sine 13 millioner innbyggere. Byen markerer skillet mellom Europa og Asia, og her finnes et pulserende liv i møte mellom flere kulturer.

Istanbul var tidligere hovedstad i Tyrkia under navnet Konstantinopel. I oldtiden var den kjent som Bysant og var da hovedstad i Det østromerske riket. Flere kulturer har satt sitt preg på byen, og byens største attraksjon - Hagia Sofia - er i så måte et eksempel. Hoteller finnes bl.a via Sembo.

Hagia Sofia ble påbegynt i første halvdel av 500-tallet e.Kr.(som den tredje kirken på stedet). I nesten tusen år fungerte den som katedral. Fra 1453 startet byggverkets periode som moske etter at Konstantinopel ble erobret av ottomanske tyrkere. Den enorme kuppelen over domen/hovedsalen innehar dimensjoner som sies å ha endret arkitekturens historie. I dag er dette praktfulle bygget et museum.

Hagia Sofia

Istanbul er på en måte delt i tre; den arabiske delen på østsiden av Bosborus-stredet, og de to vestre (europeiske) delene som er delt av en fjordarm i en nordlig og sydlig del. Disse bydelene bindes sammen av bruer. Det er i den sørvestre delen vi finner den gamle sentrumsdelen med  Hagia Sofia, Den blå moske, det store markedet, det arkeologiske museet og Topkapi-palasset. Også i den nordvestre del er det mye å se; bl.a. Galata-tårnet (som sees på bildet til høyre).

Istanbul

Som turist bør man få med seg det store markedsområdet (Grand Bazaar) som strekker seg over 61 gater og inneholder over 3000 butikker. Dette er et av verdens største og eldste markedsområder. Se kart over Istanbul.

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Martyn E. Jones, /Yav147uz, /M. Zeynep Dagdevirenoglu KubaseckEmre Nacigil , /Sercan Arslan