Efesos - (Efesus)

Teater i Efesos

 

Mer om Tyrkia

Hovedgate i Efosos

Efesos er kanskje den største turistattraksjonen i Tyrkia. En gang provinshovedstad i Romerriket, men så forlatt i løpet av middelalderen. I dag kan vi vandre rundt blant ruinene og la oss imponere over de bygninger, teknikker og samfunn som var levende for over 2000 år siden.

Efesos/Efesus var opprinnelig en havneby som var tilknyttet havet gjennom elva Eaystros. De eldste funn fra området er fra år 1300 - 1400 f.Kr. Byen og den betydning vokste. Gjennom ulike tidsepoker ble byen tilført flere og større byggverk. Templer og momumenter ble reist, revet, endret, gjenoppbygget i takt med endringer i tiden. Byggematerialer fra ett bygg ble da gjerne brukt til et nytt bygg. I tillegg har flere jordskjelv og branner rammet den en gang så store og viktige byen.

En rekke ruiner kan i dag sees, og noen har man klart å rekonstruere og delvis reist for å gi besøkende et inntrykk over hvordan Efesos tok seg ut i sin storhetsperiode. Se evt. kart over Efesos og området. Celsus-biblioteket er imponerende med sine søyleportaler (som vist på bildet nedenfor). Biblioteket ble bygget til ære for en romersk senator, og bygget stod ferdig i år 135 e.Kr.

Biblioteket i Efesos

Det er to arenaer i Efesos. Det store teateret (bygget 200-300 f.Kr) rommet 25.000 tilskuere (delvis avbildet helt øverst). Her kjempet gladiatorer, og her fremførte man kunst. Også teateret gjennomgikk store endringer. Statuer, mosaikk, akvaduk-system, en rekke badeanlegg m.m. er avdekket, og vi kan idag bare forestille oss hvordan alt en gang var. Efesos er også kjent for at Jomfru Maria, og flere andre kjente personer har bodd i byen.

Ruiner i Efesos

Elveslam og erosjon vanskeliggjorde adkomsten til havet, og på 1500 tallet forsvant byens betyding. Efosos ligger ved byen Selcuk bare 18 km. fra Kusadasi, og er noe man bør få med seg.

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Christopher Kubaseck, /Max Mitenkov, /Baris Altunbas, /Gokhan Okur, /Hakan Saka