Bodrum

 

Mer om Tyrkia

Bodrum ligger i den sørvestre delen av Tyrkia omgitt av vakre kystområder og med flere greske øyer utenfor kysten. Med sitt varme klima og den svalende brisen fra havet, har Bodrum blitt et meget populært reisemål.

Bodrum ligger sørvendt på ei halvøy som strekker seg ut mot Egeerhavet. Videre vestover ligger den vesle turistbyen Turgutreis, og mot sørvest ligger den greske øya Kos bare 20 km borte målt i luftlinje. Bodrum flyplass ligger 36 km nordvest for Bodrum by. Se evt. kart over Bodrum.

En rekke hoteller og turistanlegg ligger fordelt over flere bukter vest for Bodrum sentrum. Byens historie går tilbake til antikken da byen tilhørte Hellas og bar navnet: Halicarnassus. Her ble det berømte gravstedet til herskeren Mausolus som døde i år 353 f.Kr oppført. Denne graven var så imponerende at navnet (Mausolus) senere er blitt en benevnelse på storslåtte graver (Mausoleum). I dag kan man se ruinene av dette byggverket som da strakte seg i en høyde av 45 meter. Museet ligger midt i hovedbukta. Ferieleiligheter i Bodum finnes bl.a. via Sembo.

Like nord for museet ligger et antikk teater; noe som nærmest var obligatorisk for greske byer. På 1400 ble borgen - dedikert til St. Peter - oppført på østsiden av bukta.  Dette festningsverket ble bygget delvis med stein fra Mausolus' mausoleum. I dag er borgen en spennende turistattraksjon med eget museum der undervannsakreologi har en viktig rolle (vist midt på bildet over). På 1500-tallet ble Bodrum en del av det Ottmanske riket.

I moderne tid har Bodrum vært en fiskerlandsby før turismen omfavnet den idylliske bukta med den staselige borga. Nå trafikkerer små busser langs Bodums kystlinje. I sentrum ligger finner man et marked og en rekke spisesteder i trange gater.

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng:  Emere Nacigil , M. Zeynep Dagdevirenoglu Kubaseck og go_gooo