Valuta og shopping i Tyrkia

fruktmarked i Tyrkia

 

Mer om Tyrkia

Tørket frukt i Tyrkia

Shopping i Tyrkia er noe helt for seg selv - både på godt og vondt. Her kommer litt informasjon om den tyrkiske valuta (lira) og hvordan handelsstanden fungerer i Tyrkias travle turistområder.

Tyrkia har lenge hatt lira, men etter en serie med devaluering ble det nesten håpløst å handle noen få dagligvarer uten å ha med seg mange millioner lira. Derfor ble en ny tyrkisk lira (TRY) innført i 2005. I en overgangsperiode kunne man da også bruke gamle lira. 1.000.000 gamle lira = 1 ny lira. Dermed ble det færre nuller å holde rede for både for tyrkere og turister. Sjekk valutakursen (gjerne hos Norges Bank) før du reiser. Våren 2012 var 1 lira ca. 3,25 norske kroner. Når du er ute og handler, så ha gjerne en kalkulater (evt. på mobiltelefonen) for hånden.

Det er flere nivåer av handel i Tyrkia. Du kan gå på supermarkeder og på kjøpesentre der handelen foregår som i Norge - med faste priser. Disse er da også lave. Som i Norge vil du finne mye lavere priser på et supermarked enn i de mindre lokale butikkene og bodene. Kald drikke på stranden kan koste 2-3 ganger mer enn på supermarkedet, men likevel være billig sett med norske øyne. Også bakeriene opererer med faste priser, og dersom man bor i leilighet bør man absolutt starte morgenen med en tur for å kjøpe nybakt brød til frokost. 

I en del haldelsområder har man "veiledende priser", men man finner fort ut at de er gjenstand for forhandlinger (pruting). Det kan være lurt å ikke handle første dagen, men heller se seg om for å sjekke hva som tilbys og hvilke priser man må forholde seg til. Enkelte butikker inviterer turister innenfor for å se flere varer - og der serverer de deg gjerne iste eller annen drikke. Når du først har takket ja til dette, er det vanskelig å forlate butikken uten at du føler at du er uhøflig dersom du ikke kjøpe noe. Gå derfor ikke inn uten at du er oppriktig interessert i å gjøre en haldel akkurat der. Det er dermed ikke sagt at du ikke kan gjøre en god handel i slike butikker. Man kan prute, og også presse prisene utterligere ved kjøp av flere produkter (kvantumsrabatt). Husk at mange tyrkere forstå en del norske ord (og tallord).

På markedene i turistområdene (som i Alanya) skal du ikke stoppe lenge før du blir kontaktet av selgere. Når du har berørt en vare, ønsker selger at du holder på den, og gjerne prøver den (dersom det er klær eller smykke). Jo sterkere forhold du får til varen du ønsker, dess større sjanse har selger for å kunne selge den til deg. På markedet kan du prute, og vær ikke redd for å gå langt ned i pris. Dersom du ikke får tilslag på en pris du mener er akseptabel, så takker du nei. Dette kan resultere i at selger først blir litt irritert, men så plutselig kaller deg tilbake for å selge til den pris du har bestemt deg for. Det er lett å bli revet med når man pruter, og det er da et par ting mang bør spørre seg selv om før man starter en slik seanse: Er dette noe jeg egentlig trenger å kjøpe? Hvor mye er jeg villig til å betale for akkurat denne varen? Mange opplever å komme hjem med mye som man "fikk billig", men som man egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe - eller trengt å kjøpe. Dersom du i ettertid føler at du ble lurt, så kan du trøste deg med at alle turister blir lurt minst en gang i Tyrkia.

På markeder og i enkelte handlegater i turistområdene finner man merkeklær til en svært lav pris. Wow, Adidas, Moods of Norway, Bjørn Borg og tilsvarende merker finnes gjerne i hopetall. Dette er ikke ekte varer. Dette er priatkopier (ulovlige produkter) som produserers billig og gir kjøper følelsen av å gå med noe eksklusivt. Denne handelen undergraver den lovlige produksjon og handel med merkeprodukter, og det er ulovlig å ta slike produkter inn i Norge. Les gjerne merkelappene som er trykket på klærne. Disse inneholder ofte mange engelske skrivefeil, men ellers ser produktene helt ekte ut - i alle fall helt til du har vasket dem et par ganger. Størrelsene har også en tendens til å være meget sprikende.

Hva er så billig å kjøpe i Tyrkia? Jo, så og si alt er billigere enn i Norge. Spesielt gull og skinn (vesker, lommebøker og jakker) kan man gjøre gode kjøp på. Dette er jo kostbare produkter også i Tyrkia, men prisene er likevel langt lavere enn i Norge. Klær og tekstiler (sokker, badehåndkler, truser, bukser o.s.v.) kan man også kjøpe til en pris som er langt under norske priser. Vær imidlertid oppmerksom på at kvaliteten gjerne står i forhold til prisen.

Tyrkia har en megnde gode matvarer; ferske og foredlede. Krydder, urter, nøtter, frukt og bær finnes i mange varianter på frukt- og grønt-markedene. Her står prisene på skilt, eller man spør etter kilopris ettersom det er fastpris på matvarer.. Her er mye sunt snop og snacks til en rimelig penge. Mens Istanbul har sitt gigantiske markedsområde (Grand Bazaar), har de fleste mindre byer faste markedsdager.

Shopping i Tyrkia

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/M.Zeynep Dagdevirenoglu Kubaseck, /Ercan Ilbay, /Maria Kouvara