Vær og klima i Tyrkia

 

Mer om Tyrkia

En av de viktigste årsakene til at Tyrkia er blitt så populært - både som chartermål og som som bolig-investering - er det varme klimaet som gir høye sommertemperaturer i store deler av året. I perioder der klimaet er noe kjølig i mange land i Sør-Europa, tilbys sommer i Tyrkia.

Tyrkia ligger i den tempererte sonen, og tilbyr en mild og fuktig vinter. Somrene er tørre og dels meget varme. Tyrkia kan tilby dagtemperaturer på over 20 grader allerede i mars-april. Det er imidlertid utrygt for nedbør og kjølige perioder tidlig på våren, og - som for andre reisemål i forkant av sesongen - har man ingen garanti når det gjelder været. Nettene kan være kjølige.

Når man kommer ut i mai, blir sommeren sikrere. På sørkysten kan man i mai forvente flott sommervær og langt høyere temperaturer enn vi har i en tradisjonell norsk sommer. Noen variasjoner er det naturligvis mellom Istanbul på nordkysten og Antalya på sørkysten. Nordkysten, og spesielt innlandet mot øst, har lavere gjennomsnittstemperaturer sammenlignet med turistbyene på sørkysten og vestkysten. Nedenfor ser du været i Antalya akkurat nå.

Find more about Weather in Antalya, TU
Click for weather forecast

Mange velger å reise til Tyrkia på våren og forsommeren. Årsaken er at barnefamilier og eldre mennesker synes at høysesongen (juli og august) blir litt for varm. Juni er en god og varm måned, og når man kommer ut i juli kan gradestokken godt ligge på over 40 grader i perioder. Mens noen elsker varmen, synes andre at den blir litt tyngende og hemmende. Turisteområdene ligger ved kysten, og nettopp her kan man finne en svalende bris fra havet på de varmeste dagene. (Nedenfor ser du været i Istanbul akkurat nå)

Find more about Weather in Istanbul, TU
Click for weather forecast

Om sommeren er det lurt å alltid ha med seg drikke når man er ute. Det tørre og varme klimaet krever et rikelig inntak av drikke. Vann er å anbefale ettersom mye annet smaker ganske rart når det passerer 40 grader.

Selv om september også er en varm måned, faller temperaturen utover høsten til mer hjemmlige sommertemperaturer. Mange av dem som har leilighet i Tyrkia, velger oktober som en måned med passe fine temperaturer. Den varme våre og høsten gjør at Tyrkia har en lang sesong - og her kan man få nydelig vær og rimelige flybilletter ved å reise utenom fellesferien. Husk at kvelds- og nattetemperaturene kan falle mye både på vårparten og om høsten (Nedenfor ser du været i Izmir (ved Kusadasi og ikke langt fra Bodrum) akkurat nå).

Find more about Weather in Kusadasi, TU
Click for weather forecast
 

Når man kommer til november blir været mer ustabilt selv om været i de sørlige delene av Tyrkia fremdeles kan konkurrere med norsk sommervær. Nedenfor ser du været i innlandet (Ankara) akkurat nå.

Find more about Weather in Ankara, TU
Click for weather forecast

For mange er det mye helse i å tilbringe deler av året i varmen, og Tyrkia har mye å tilby i så måte. 

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: T.Klæhaug, M.Tangen og  stock.xchng/Michael Claude