Fly, visum og transport

 

Mer om Tyrkia

Det er viktig å merke seg at man må ha visum for å komme inn i Tyrkia. Ellers er det enkelt å komme seg rundt i Tyrkia. I tillegg til ordinær rutetrafikk, har mange tursistområder egne turer som lar deg komme raskt frem til severdigheter og aktiviteter.

Ha med deg pass når du reiser til Tyrkia. På flyplassen må norske borgere kjøpe visum for å komme gjennom passkontrollen. Et visum koster 15 Euro (ca. 120 kr.) per person. Visumet gjeldet i en perioden på 180 dager, og i denne perioden kan du tilbringe 90 av dagene i Tyrkia. De som har lelighet i Tyrkia - og reiser jevnlig - behøver således ikke å kjøpe visum hver gang de ankommer landet. Sjekk at passet er gyldig i tre måneder etter at visumet utløpet.

Mange flyselskap og reisebyra setter opp flyruter til Tyrkia, men man opplever gjerne at enkelte avgangene raskt blir fullbooket. Dette gjelder da spesielt i forbindelse med norske høytidsdager (fridager) fra påske og utover. Vær derfor tidlig ute, og gjerne allerede i romjula og ut i januar når du leter etter billetter til sommerens ferie. Flytiden fra Norge til Tyrkia (eksempelvis Antalya) ligger mellom drøyt 4 timer og litt over seks timer avhening av fly og avreiseflyplass. Dette gjelder da uten mellomlandinger. 

Ikke alle reisemål har egen flyplass, og derfor blir den totale reisetiden ofte lenger. Alanya arbeider med en egen flyplass, men frem til 2012 har man måtte fly til Antalya som ligger halvannen til to timers reise mot vest. Kusadasi bruker gjerne flyplassen i Izmir som ligger 80 km mot nord. Alternativt kan flyplassen i Bodrum brukes (150 km).

Fly til Tyrkia

I de tyrkiske byene går det busser kontinuerlig, og flere turistområder (som Bodrum og Alanya) bindes hotellområder og sentrumsområder sammen av hyppige avganger av minibusser (dolmus). Her er det ikke standard og komfort som står i sentrum, men å kommer seg raskt frem over mindre avstander.

Togforbindelsen er fraværende på sørkysten, men rutenettet strekker omfatter innlandet og noen byer i nord og vest. Mange bruker tog på strekningen Istanbul - Izmir - Selcuk (Efesos). 

Taxi i Tyrkia

Taxier er ikke vanskelig å oppdrive når du ferierier i Tyrkia. De er gule og lett å finne i trafikkbildet. Vær oppmerksom på at prisene bør avtales på forhånd. Får du en pris fra A til B må du avklare om retur er medregnet i prisen. I Tyrkia opererer man også med person-pris, og du bør da også avklare om prisen er per person. Som turist bør du også legge merke til om prisen oppgis i Lira eller Euro. Mange har - på grunn av slike ting - fått ubehagelige overraskelser når turen skal betales. Likevel er det ikke dyrt å ta taxi i Tyrkia.

Mer om Tyrkia

 

Ansvarlig for innholdet: Magnus Tangen. Foto: stock.xchng/Sjarm, /Florian K. /Sercan Arslan og Magnus Tangen